ACOSTARE AMBARCATIUNI TULCEA

proiectare constructii
  • Denumirea obiectivului de investiţie: Amenajare cheiuri de acostare pentru ambarcatiuni
  • Amplasament: Dunavat, Sf. Gheorghe, Dovnica, Rosca-Buhaiova, Govora, Portita, judetul Tulcea.
  • Categoria de importantaC-normala
  • Beneficiar: MINISTERUL MEDIULUI, APELOR SI PADURILOR, ADMINISTRATIA REZERVATIEI BIOSFEREI ,,DELTA DUNARII’’ TULCEA
_

Descriere proiect

Structura de rezistenta este compusa din doua parti:

– pasarela de acces din lemn: dreptunghiulara, regulata, avand dimensiunile 6.0m x 1.20m;
– ponton plutitor ambarcatiuni: dreptunghiulara, regulata, avand dimensiunile 7.5m x 2.50m;

Structura pasarelelor din lemn
Pasarelele de acces din lemn sunt realizate din lemn de rasinoase, caltiatea I. Structura acestora este alcatuita dintr-un ansamblu de grinzi principale, secundare, elemente pentru balustrada si podea din scandura. Dimensiunile in plan sunt 1,20m x 6,00m. Structura pararelelor este conceputa ca o structura usoara care poate fi executata independent de locul amplasamentului si poate fi montata cu usurinta la locul destinat.
Grinzile principale cu rol de rezistenta au dimensiunile de 10x15cm si reazema cu la un capat direct pe solul malului iar cealalt capat reazema direct pe pontonul plutitor alcatuit din module specifice. Aceasta solutie oferta flexibilitate de functionalitate atat in plan orizontal cat si in plan vertical in functie de nivelul apei.
Grinzile secundare cu dimensiunile de 10x15cm, au rolul de rigidizare a platfomei si de a sustine podeaia alcatuita din scandura de lemn de rasinoase de calitatea I, cu grosimea de 2.5cm necesara asigurarii circulatiei persoanelor.
Ca masuri de siguranta se realizeaza balustradele cu elementele verticale de dimensiune 8×8 cm dispusi la o distanta de aproximativ 1,50m. La partea superioara acestea sunt prevazute cu o balustrade dintr-o rigla din lemn cu sectiunea de 8×8 cm, iar la mijloc sunt dispuse franghii.
In functie de latimea canalului si a distantei pana la uscat, precum si de inaltimea malului se vor avea in vedere proiectarea si realizarea constructiilor anexe ce vor face legatura usoara cu pasarelele de acces. Date fiind fluctuatiile de nivel se considera ca fixarea de mal sa se poata face cu ajutorul franghiilor, permitant foarte usor schimbarea pozitiei pontonului fata de mal.

Structura pontonului plutitor
Pontonul plutitor este alcatuit din: module simple si duble de diverse culori, suruburi si bolturi de imbinare, distantieri, fender stalpi balustrade, franghie stalpi balustrade. Dimensiunile in plan sunt 2,50m x 7,00m.
Modulele sunt fabricate dintr-un material sintetic de densitate moleculara mare (HMWHDPE = high molecular weight high density synthetic materials) – material extrem de rezistent care este anti-coroziv, rezistent la inghet, anti-oxidant, rezistent la radiatii UV si cu impact negativ zero asupra mediul inconjurator, nu este afectat de eroziunea datorata apei sarate a marii, de chimicale, pete de ulei sau vietati acvatice;
Modulele prezinta un model antiderapant la suprafata care confera stabilitate si siguranta utilizatorului. Colturile modulelor sunt rotunjite si finisate perfect, evitandu-se astfel unele accidentari intalnite la pontoanele clasice din beton sau lemn: margini ascutite de beton, aschii de lemn sau cuie ruginite.
Acest produs are o durata de viata de peste 10 ani fara nici un fel de intretinere speciala, in cazul unei exploatari normale, fara expunere la intemperii extreme sau exploatare defectuoasa.
Sistemul de asamblare rapid, usor si flexibil, intr-o varietate de forme, asigura integrarea perfecta a potoanelor si platformelor indiferent de locatia aleasa. Gama variata de culori poate scoate pontonul in evidenta facandu-l vizibil de la o distanta considerabila sau il poate integra in peisaj.
Conform “Normativ privind proiectarea constructiilor din lemn” – NP 005-03 si Eurocod “Proiectarea structurilor din lemn” – SR EN 1995-1-1, constructia se incadraza in “Clasa 2 de exploatare”, caracterizata prin umiditatea continuta de materilul lemnos corespunzatoare unei temperaturi θ=20±2°C si a unei umiditati relative ale aerului 65%<i<80%. Umiditatea de echilibru a lemnului nu va depasi 20%.
Materialul lemnos folosit si exigentele tratamentului de protectie aplicat, indeplinesc urmatoarele conditii cumulate:
– protectie impotriva rezistentei la foc respectand “Norme tehnice privind ignifugarea materialelor combustibile din lemn si textile utilizate in constructii” – C58-1996.
– materialul lemnos se incadreaza in “Clasa de risc I” (sub adapost) privind masurile de protectie chimica, conform NP 005-03.

La exploatarea structurilor din lemn se vor adopta măsuri şi soluţii constructive de protecţie împotriva atacului ciupercilor şi a insectelor xilofage şi de evitare a umezirii, care să conducă la o conservare bună a materialului lemnos folosit, în conformitate cu STAS 2925/86 „Protecţia lemnului din construcţii împotriva atacului ciupercilor şi insectelor xilofage”.
Pe tot parcursul execuţiei lucrărilor se vor respecta normele de securitate si sanatate in munca si normele de securitate la incendiu, precum si instrucţiunile de urmărire curentă.

Functiunile cladirii
Imbarcarea – debarcarea in siguranta a persoanelor in si din ambarcatiunile care acosteaza in dreptul acestora.
Caracteristici materiale
Elementele structurii sunt realizate din lemn Lemn de rasinoase “Calitatea I”

proiecte1